Ultralight Pedestrian

Human powered minimalistic approach to life, love and the outdoors by foot, bike and paddle

2018-02-09 15.13.04

Starten på stien i Varde

Jeg begyndte for en del år siden et meget løst projekt om at gå Danmark rundt langs kysterne. I slutningen af 2013 gik jeg bl.a. fra Løkken til Ålbæk og igen i juli 2014 gik jeg Gendarmstien i det sydlige Jylland. Der er flere turrapport her på min blog, men ikke alle ture er blevet blogget. I alt har jeg efterhånden nået Jyllands vestkyst, hele Sjælland rundt (minus Guldkysten), Øhavsstien på Fyn, men ikke siden Bornholm rundt i 2016 har jeg vandret i Danmark. Jeg synes, derfor jeg ”skyldte” mig selv en ny tur i Jylland. Et indlæg fra Thure Fuhrmann Kjær, som er en af, de der ”syg i potten” ultraløbere, der løber solen sort, vakte min interesse for Kyst til Kyst stien på tværs af Jylland. Jeg havde ellers for længst afskrevet den som uinteressant og under min værdighed, grundet jeg tidligere havde travet Bindeballestiens asfalt på Hærvejen. Thure havde løbet fra Varde til Bække eller så var det den anden vej, og beskrev ruten som interessant med masser af natur.Den har også fået sin egen hjemmeside, så efter lidt research besluttede jeg mig for, at det ville være en god træningstur til TGO’en i maj. Jeg slog turen op som en begivenhed på min facebook side Ultralight Pedestrian, hvis der nu var andre, der havde lyst til at vandre med.

2018-02-09 16.11.03

Terrænets beskaffenhed

Fredag den 9. maj mødtes vi tre mand ved Varde station kl. 15, og efter lidt ”sparken dæk” i form af snak omkring udstyr og rygsække fandt vi ned til Varde å og begyndte at følge den markerede rute ud af byen langs åen. Kyst til Kyst stien har det rygte at være meget våd, denne gang var underlaget nu mere iset end vådt, så min teori om at afprøve neopren sokker i vådt føre. havde jeg opgivet i det temperaturen stod i blå hele weekenden. At møde nye mennesker er altid hyggeligt. Landskabet var flot, snakken gik og solen var på vej ned.

2018-02-09 16.17.31

Solen på vej ned over Varde Å

Omkring mørkets frembrud ramte vi lejrpladsen i Nørbæk Plantage tæt på Karlsgårde Sø. De to sidste deltagere til turen og deres to hunde ankom til lejren mens, vi var ved at gøre et ihærdigt forsøg på at få gang i et bål med vådt brænde. Aftenen var kold og manglen på bål kunne mærkes, også selvom min gamle soldaterkammerat Martin dukkede op med kage til en hyggelig sludder. Kort efter hans afgang hoppede jeg i posen med frosne tæer, der tog en rum tid at varme op, også selvom jeg havde taget mine dunfutter med til at sove i. Mit sovesystem til denne tur består af min As Tucas nul grader quilt og en Cumulus Magic 125 dun inderpose. Med omkring minus fire til fem grader, var det lige i underkanten og i løbet af natten, tog jeg min varme jakke på nede i posen og sov videre.

2018-02-10 09.54.29

Kold start lørdag morgen

Næste morgen vågnede jeg, da det blev lyst og tro mod min rutine pakkede jeg sammen og var klar til at gå i løbet af relativ kort tid. Specielt på kolde morgener, som denne synes jeg, det er rarest at komme på sporet og få varmen inden, der spises morgenmad efter en lille times vandring. Ruten tog os langs nordbredden af Karlsgårde Sø. I den østlige ende lå en lejr plads mere med shelter. Her stoppede vi og spiste morgenmad. Herefter følger man Holme Å øst nordøst forbi Nordenskov. Det er tydeligt at se at vandvejen engang har haft stor betydning for erhverv, i det noget af ruten er på pram stier og, der passeres både nedlagte og aktive dambrug, hvor der opdrættes ørred.

2018-02-10 14.46.58

#abandonedplace = gammelt dambrug

Omkring frokost ramte vi den lille by Starup/Tofterup, hvor en detour til den lokale daglig brugs fik kagehumøret lidt op i kulden. Vi fortsatte gennem Tofterup, og tilbage på ruten går vi stadig langs Holme Å. Vi rammer Baldersbæk Plantage, som giver et afbræk fra det åbne landskab, vi har gået igennem indtil nu.

lejr2

Lørdagens lejr med Zapcks og Tarptent telte samt min Hyperlite Tarp (foto Jim Kay)

Dagens endestation er lejrpladsen lige inden Hovborg by. Tonni som er en af deltagerne siger vi har gået 32 km, min krop og erfaring siger nok 27 eller 28, men who cares. Dagen igennem har været grå og skyet, og mens jeg sætter min tarp op, begynder det at sne og blæsten tager til.

2018-02-10 15.17.17

Landskabet er meget varieret langs ruten, her er det f.eks. hede

Lejren er desværre meget åben for vinden, og jeg sætter derfor min tarp så, den giver læ i vindsiden. Bagefter laver vi et godt bål, der brænder lystigt, og giver god varme, indtil vi hopper i poserne. Jeg vågner omkring midnatstid fordi, der er godt gang i blæsten, men min tarp holder fint og jeg har relativ god læ nede i min bivibag, så jeg falder hurtigt i søvn igen.

2018-02-10 14.59.30

Både Varde Å og Holme Å krydses utallige gange langs ruten

Søndagen gryer omkring klokken 7, og efter at have pakket sammen mødes vi nede en åben bygning ved campingpladsen i Hovborg, hvor vi spiser morgenmad. Det blæser en del og vejrudsigten har lovet en del sne om formiddagen og regn om eftermiddagen, så jeg er lidt rastløs for at komme afsted mod endestationen i Bække.

2018-02-11 09.11.29

Vejret viser tænder søndag formiddag

Vejret sænker vores tempo, og sneen på de dårlige spor langs åen gør det svært at gå i, da du ikke kan se huller og ujævnheder. Resultatet er da også, at jeg vrikker rundt et par gange, og næsten glider sidelæns ned i åen på et smalt sted. Dagens vandring er langs naturstier i det åbne landskab mellem de levende hegn, der afgrænser markerne.

2018-02-11 10.51.40

Matchende skaltøj, måske vi trænger til lidt farve i det danske vandreliv

De sidste to kilometer ind mod Bække er på asfaltvej mens der falder slud. Jeg tanker op på kaffe og kage i Brugsen inden, jeg hopper ombord på bussen til Vejle og toget hjem til Hillerød. I alt har vi gået omkring 60 km fra fredag kl. 15 til søndag kl. 13. Vejrmæssigt bød turen på alt fra sol til sne om end det var konstant koldt og specielt søndag bød på høj windchill. Jeg havde ikke noget grej med, som ikke kom i brug undervejs. Her er detaljerne om de tre store.

Sovesystem:

As Tucas Apex 167 quilt, Cumulus Magic 125 inderpose, Katabatic Bristlecone Bivy og Exped Hyperlite Downmat

Rygsæk:

Gossamer Gear Gorilla Pack

Shelter:

Hyperlite Mountain Gear Dyneema Composite Tarp og otte Ruta Locura kulfiber pløkke

mig

Gorilla pack og skaltøj! (foto Jim Kay)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: