Ultralight Pedestrian

Human powered minimalistic approach to life, love and the outdoors by foot, bike and paddle

Jeg skal gå ca. 330 kilometer på tværs af Skotland fra den 11. maj til den 24. maj. Min rute er for det meste ikke markeret, og kræver navigation henover åbent landskab i optil 1100 meters højde i potentielt møgvejr. Jeg har planlagt en rute med gennemsnitligt 25 kilometer om dagen. Den længste dag er på lige over 30 kilometer og den korteste på omkring 19 kilometer.

800px-Weather_Stone_-_geograph.org.uk_-_1763606

Weather Stone

Dagene byder på omkring 16 timers dagslys med solopgang omkring klokken 5 og solnedgang omkring klokken 21. Vejret er højst omskifteligt, og selvom maj siges at være den mest stabile måned i Skotland, så kan vejret skifte hurtigt, og byde på både sommer og vinteragtige forhold. De gennemsnitlige temperaturer ligger mellem 4 og 16 grader i dalene windchill kan dog stadig gøre det til en kold fornøjelse. Jeg skal slå lejr i højderne på nogle dage. Mit ly og soveudstyr skal derfor kunne beskytte mig og holde mig varm til nedunder nul grader i kraftig vind og regn måske endda med sne.

 

Terrænet er et mix af stier, hjulspor og cross country. Jeg regner med at skulle navigere efter kort og kompas.Jeg medbringer også elektroniske kort på min telefon. Cross country forventer jeg en blanding af græs, tørv og hede lignende forhold. Jorden er våd det meste af tiden og over det hele. Jeg har hørt Skotland omtalt som en stor vandtung svamp. Jeg kommer forbi de tre højeste bjerge i Skotland Ben Nevis, Ben Alder og Ben Macdui, hvis jeg får tid til det, så tager jeg en topbestigning, men det er kun som en bonus.

Jeg regner med at skulle bære op til fem dages mad på en gang, så har jeg altid en ekstra dags mad. Jeg planlægger på at genforsyne i byerne Fort William (dag 3), Dahlwhinnie (dag 6 via pakkepost) og Braemar (dag 10). Vand kan jeg finde overalt, og det skulle for det meste være drikkevand. Jeg medbringer dog et vandfilter just in case.

trad_vs_Ul

Foreløbig pakkeliste med kommentarer

Rygsæk
Sierra Designs Flex Capacitator

1125 g

Kan udvides fra 40 til 60 liter, foret med skraldesæk
OMM Front Map Pouch

130 g

Kort og andre småting, hvor du nemt kan nå dem
Lowe Pro Camera Pouch

117 g

Sidder på hoftebæltet og kan indeholde kamera
Peak Design Camera Mount

110 g

Smart dims, der gør kameraet kan hænge fra skulderen
Telt
Tarptent Stratospire 1 Solid

990 g

Solidt telt med masser af plads i regnvejr
Rota Locura Stakes 8 stk

64 g

Går nemt ned i det meste slags underlag
Sovesystem
As Tucas Sestrals Quilt Apex 167

699 g

Lang model god til nul grader
Hyperlite Mountain Gear Pillow

43 g

Sover bare bedre med en pude
Thermarest Prolite Plus Small

400 g

Komfortabelt, varmt og dækker torso
OMM Sitpad

120 g

Til at sidde på og under benene om natten
Black Rock Down Hat

15 g

Til de kølige nætter
Køkken
Jetboil SOL Ti (modificeret)

294 g

Flash Lite kop på SOL TI brænder
Evernew 1,5 liter Foldeflaske

18 g

Til at bære mere vand og til aftenbrug
Drikkeflaske 0,5 liter

22 g

Til at drikke fra i løbet af dagen
Katadyn Befree Vandfilter

57 g

Der vil være steder, hvor jeg skal filtrere vand
Swiss Army Kniv

37 g

Alt hvad jeg behøver, har også lille saks og pincet
Titanium Lang Ske

16 g

Til at grave dybt i den frysetørret
Tøj i Rygsæk
Berghaus Goretex Pro Mount Asgaard Anorak

309 g

Har holdt mig tør i noget rigtig dårligt vejr
Berghaus Goretex Active Skal Bukser

210 g

Lang lynlås i siden
Zpacks Event Skal Luffer

39 g

Overtræks luffer så hænder kan holdes varme
Zpacks Event Skal Gaiters

42 g

Rart at holde underben tørre og ral ude af skoene
Buff Merino Beanie (tynd)

37 g

Til at gå med på kolde dage
Aclima Merino Headover

42 g

God til halsen og til at trække op over hagen
Defeet Merino Dura Gloves

59 g

Holder fingrene varme under vandring
Berghaus Hypertherm Hoody

220 g

Isolerende og vindtæt jakke
Patagonia Nano Air Light Pants

266 g

Isolerende bukser
Inov8 Merino LS Trøje

158 g

Ekstra trøje eller til at lave et ekstra lag
Aclima Lightwool Boxers

62 g

Ekstra underbuks
Smartwool PHD Sokker

37 g

Ekstra sokker til at sove i
NRS Hydroskin Sokker

70 g

Til brug ved vadning og meget mudret og våde områder
Sea To Summit Håndklæde

70 g

Andre ting i rygsækken
Petzl Pandelampe

86 g

Overvejer at lade blive hjemme, det er lyst til sent
Sony Xperia

155 g

Viewranger app med elektroniske kort
10.000 mHa Anker Powerbank

269 g

Strøm til telefon undervejs, tager en evighed at lade op
Kort over hele ruten

550 g

Landranger 1:50.000  kort over hele ruten
Canon G16 Kamera med linse

724 g

Inkluderet ekstra batteri
Reparations Kit

99 g

Gaffa, sytråd, lim, lapper osv.
Førstehjælps Kit

100 g

Alu tæppe, kompres, plaster, antihistamin osv.
Sikkerheds Kit

124 g

Lille lampe, fløjte, kompas, snor osv.
Hygiejne Kit

110 g

Tandbørste, tandpasta, toiletpapir, vaseline, pamol osv.
Amazon Kindle E Reader

201 g

Til rejsen, pauser og lange aftener
Båret på kroppen
Patagonia Cap

45 g

God at have under hætten på regnjakke
Buff Bandana

14 g

Til at holde håret ud af øjnene
Patagonia Houdini Wind Jakke

110 g

God til at gå i når det ikke regner
Berghaus Smoulder Hoody Fleece

360 g

Mellemlag til kølige og våde dage
Aclima Merino LS Trøje

198 g

Har lynlås til brystet til udluftning
Lundhags Makke Pants

435 g

Letteste model Lundhags har
No Grad Aero Bælte

64 g

Elastisk bælte med trykknap
Aclima Lightwool Boxers

62 g

Smartwool PHD Sokker

37 g

Dirty Girl Gaiter

44 g

Holder sten og ral ude af skoene
Altra Lone Peak Trail Sko

720 g

Lette med gode såler
Gossamer Gear Vandrestave

276 g

Vandrestave og stænger til telt
Garmin Fenix Ur

84 g

Nød GPS
Mad og Brændstof
100 grams Gas

184 g

Kan koge omtrent 10-12 liter vand, køber undervejs
Mad til 5 Dage

3200 g

Frysetørret mad og energibar, køber friskt undervejs
Total vægt på kroppen

2449 g

Total vægt rygsæk minus mad og brændstof

8186 g

Total vægt i alt

14.019 g

Yderligere kommentarer

Jeg overvejer om min Gossamer Gorilla rygsæk måske er stor nok til formålet i stedet. Specielt når jeg kan bruge skulder lomme og bæltelommerne, derudover har jeg også lidt plads til småting i OMM lommen foran. Det må testes på en tur i januar.

Min gode ven Henrik har et Mountain Laurel Designs (MLD) Trailstar med indertelt, som jeg overvejer at låne og prøve af på en eller flere ’test’ ture inden afgang. Det er lidt lettere end Stratospire 1 modellen, men jeg er ikke så bekendt med det.

As Tucas quilt til nul grader med en dunhue på hovedet, burde kunne holde mig varm på hele turen selv oppe i højderne. Specielt, hvis jeg tager lidt mere tøj på i nede i den. Jeg medbringer et Thermarest Prolite Plus liggeunderlag i en small version, der er 120 cm langt. Det har en R værdi på over tre og en tykkelse på 38 mm, så det skulle være fint at sove på. Under benene ligger jeg min rygsæk og det tynde OMM siddeunderlag. Alternativet er et Downmat Hyperlite fra Exped.

Der findes ikke regntøj, der kan holde dig tør i tre dages vedvarende regn og vind, men mindre kan forhåbentligt gøre det. Jeg vælger det sikre valg, som er min gode gamle Berghaus Anorak i Goretex Pro. Den har holdt mig tør i noget ’nasty’ vejr i gennem de sidste fire år. Hætten på den er formiddabel, og det er synd Berghaus ikke laver den mere. Jeg købte den med glæde igen. Bukser er fra samme firma, men er i stedet i den noget mere åndbare Active membran. Derudover medbringer jeg vandtætte luffer og gaiters fra Zpacks. Lufferne er til at have udover mine andre handsker, så jeg kan holde varmen i regn og vind. Gaiterne er mere i tilfælde af sne eller ekstrem våde forhold.

Jeg har tænkt en del over, hvordan jeg skal håndtere våde og kolde fødder i en længere periode. Jeg vil forsøge mig med at tage nogle wetsocks med fra NRS kaldet Hydroskin. De skulle eftersigende hjælpe med at holde varmen, når fødderne er våde på samme måde som neopren gør det. Jeg har planer om at tage dem på, når vandløb og vådområder skal krydses, så må jeg se om det virker. Alternativet er at medbringe vandtætte sokker fra f.eks Sealskinz, men de er notorisk dårlige til at ånde i, og ikke så holdbare at gå i.

Mit tøj er arrangeret således, jeg kan have det hele på på en gang for at holde varmen. Jeg har valgt at medbringe lidt tykkere isolerende bukser, da jeg ofte sover koldt om natten. De vil hjælpe med varmen. Jeg kan også vandre i dem, hvis det skulle være nødvendigt. På overkroppen kan jeg skabe flere lag med tynd uld, vindjakke, fleece og isolerende jakke. Grunden til jeg har en fleece med, som er noget, jeg næsten aldrig har med, er at jeg forudser, en del regn, og en fleece under regnjakken kan være det mellemlag i vådt vejr, der giver nok varme, hvor fiberjakken helt sikkert vil være for varm.

One thought on “Pakkeliste og tanker om udstyr til The Great Outdoors Challenge i Skotland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: