Ultralight Pedestrian

Human powered minimalistic approach to life, love and the outdoors by foot, bike and paddle

Velkommen til The Great Outdoors Challenge 2018, sagde min mailboks for nylig. Fedt, så er den i vinkel tænkte jeg, og begyndte så småt at planlægge oppe i hovedet.

Ny tænker du sikkert, hvad dælen er The Great Outdoors Challenge, det lyder da en smule poppet eller hvad…

Kort fortalt, så er The Great Outdoors Challenge eller TGO, som den også kaldes, en unik og meget skotsk vandre tradition, der har eksisterede siden 1980. Selve opgaven er at vandre fra den skotske vestkyst til den skotske øst kyst. I 2018 kan du tjekke ind i vest fra den 11. maj, og tjekke ud igen på vest kysten fra den 22. maj til den 25. maj.

TGOC 008 3

Billede lånt fra Chris Townsends crossing i 2008, han har givet mig råd om en god rute

Der er omkring 300 pladser, som fordeles ved lodtrækning, mange, der vandrer den, er gengangere fra tidligere år. Du skal i oktober året inden søge om deltagelse, og for at kunne deltage skal du dokumentere erfaring med at navigere med kort og kompas i uvejsomt vejr og terræn.

Er du heldig at blive optaget, her tror jeg omkring 4-500 søger hvert år, skal du igang med at planlægge din rute, som du skal have godkendt af “Challenge Kontrols” stab inden januar. Der er en del krav til din rute. Du skal f.eks. skitsere ruten i navne og koordinater. Oplyse længden på etapen, stigning og hvor du planlægger at slå lejr. Kommer du over 500 meter på din planlagte dagsetape, skal du også skitsere en såkaldt FWA “Foul Weather Alternative”, som fører dig uden om i lavlandet. Challenge Kontrol skal holdes underettet mindst fire gange under din “crossing”, så de kan følge med og iværksætte redning, hvis det bliver nødvendigt.

TGO Route Sheet

Udpluk fra mit route sheet indtil nu

De gør meget ud af at fortælle dig at Skotland kan være utroligt uforudsigeligt både i vejr og landskab, der er f.eks. ikke mange vedligeholdte og markerede stier, som vi kender fra andre lande, men på samme tid lægger de op til, at din rute skal være en udfordring gerne med primitiv navigering i vildmarken.

Jeg er igang med at lave min rute, som bliver fra Mallaig i vest til Dunottar Castle i øst. Det vil være en blandet rute, der er relativ primitiv og kræver både fysik og navigering i højderne over såkaldte Corbetts (små bjerge) og Munros (større bjerge). Jeg har spurgt Chris Townsend om råd til en god og spændende rute, som viser Skotland fra sin bedste side. Derudover har jeg studeret bogen Scottish Hill Tracks, og inddraget et par af de mest interessante højdepunkter. Blandt andet The Fara og Larig Ghru passet gennem Cairngorm Mountains. Selve ruten er lavet på Viewranger. Jeg vil også medbringe papir kort over hele ruten og et kompas 🙂

TGO Rute

Min TGO rute indtil (du kan klikke på billedet og se den på Viewranger)

Jeg skal komme med flere indlæg efterhånden som tiden nærmer sig.

 

 

2 thoughts on “The Great Outdoors Challenge 2018

 1. jesper says:

  Hey niels, man kan ikke se din rute på viewranger, den enten blevet slettet eller er gjort privat

  Like

  1. Niels Blok says:

   Tak Jesper, den skulle være i vinkel nu.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: