Ultralight Pedestrian

Human powered minimalistic approach to life, love and the outdoors by foot, bike and paddle

20930241_10156675111423782_1898982066_o

Billede Fjällräven hjemmeside

Tillykke til Fjällräven, der fejrer 50 års jubilæum på G1000 og Grønlandsvoks.

Alle der er noget inden for friluftsliv kender Fjällräven, de opfandt det traditionelle i ordet traditionelt friluftstøj. De er nok mest kendt for deres, ifølge dem selv, epokegørende og geniale mix af polyester (65%) og bomuld (35%), kaldet G1000. Stoffet, som utallige friluftere køber ind i dyre domme, fordi det er ’the shit’, når man skal være friluft. Det skorter heller ikke på superlativer brugt i sammenhæng med G1000 stoffet, og seneste skud på stammen er, det nu også er endnu mere klimavenligt og bæredygtigt bl.a. fordi du påfører og smelter en blanding af bivoks og parrafin ind i stoffet. Voksen er selvfølgelig blevet givet et passende outdoor navn, der skal få forbrugeren til at tænke på det vilde og voldsomme terræn og klima på Grønland. Påfører du dit G1000 denne magiske voks, gør det tøjet vindtæt og sågar vandtæt, uden alt den kedelige og farlige kemi forbundet med traditionelt friluftstøj, der modstår vind og vejr. Fjäldrävens tøj er heller ikke bare tøj, nej det er Eco (Øko) tøj. Hvorfor ved jeg ikke lige, for mange andre laver friluftsbukser i samme mix af polyester og bomuld, og så vidt jeg ved er hverken polyester eller bomuld specielt venligt ved klimaet, men måske bivoksen og parrafin bare er ren magi.

Narrativet, der har været med til at udødeliggører G1000 og Grønlandsvoksen går på at grundlæggeren af Fjällräven engang i start tresserne sad på sin bagdel oven på kold og våd is, mens han ventede på sin tur til at skihoppe. Han puttede jo alligevel voks på sine ski, så hvorfor ikke også putte det på røven af bukserne. Fantastisk ide og historie, synes han selv, og hermed var grundlaget til G1000 og voks skabt. Vi spoler 50 år frem, og bukker os i støvet over den geniale markedsføring og forbrugerbedrag, der gør at den såkaldte moderne frilufter her i vores tid stadig køber G1000 produkter og troligt påfører det en omgang voks, de også har købt i dyre domme fra samme firma. Undskyld mig, men jeg fristes til at på meget moderne dansk at skrive, WTF?

fjeallraeven-g-1000-jubilaeum

Foto Christian Milbo (Outsite.org)

Fjällräven er uden tvivl et ikonisk navn og brand, der har været med til at skabe den klassiske Skandinaviske kærlighed til natur og friluftsliv, og tak for det. Du skal bare lige huske på, at det også er en profitsøgende virksomhed, der skal genere et årligt overskud til deres ejere i millionklassen. Og for, at det er en succes, skal der altså slynges noget grej og tøj henover disken. Alt salg er ultimativt båret af, at skabe og vedligeholde et forbruger behov. Jeg er ikke et sekund i tvivl om at i tresserne, var G1000 og voks sikkert et godt påfund, men i dag er det udelukkende designet til at skille dig af med dine penge, ved at gøre brug af en forældet teknologi, og en til lejligheden opdateret, men alligevel genbrugt markedsføringsstrategi. Tænk på, at for dem, er det er langt billigere at genbruge og remarkedsføre et stykke forældet grej end, det er at researche og designe nye gode og innovative produkter.

Moderne teknologi, viden og færdigheder har bevæget sig meget langt væk fra G1000 med og uden voks. Fjällräven tjener måske penge på det nu, men på den lange bane, tror jeg, deres genbrugssalg vil koste dem. Yngre og smartere firmaer er lige nu i gang med, at æde sig ind på deres markedsandele, hvilket er godt for os forbrugere. Det vil give os konkurrence på pris og tilgængelighed, og  et langt bredere grejvalg på friluftshylderne, hvis ellers de danske friluftsforretninger var lidt mere med på beatet, og åbnede døren mere på klem for andre spændende producenter, men det er en anden historie til et andet blog indlæg.

9 thoughts on “G1000 med Grønlandsvoks – genialt koncept eller kæmpe fupnummer?

 1. Jens Hansen says:

  Jeg er fuldstændig uenig, jeg kan slet ikke holde ud af af have alt det tøj der er lavet af ren polyester. Jeg sveder af helvede til og det føles helt forkert at have på. Jeg er ikke en trofast Fjällraven konsumer, men bukser er et rent hit. Da jeg først inden for de sidste 2 år er begyndt at gå med det.
  De er meget modstandsdygtige, da jeg ret ofte glemmer at tage arbejdstøj på. De går ikke i stykker så snart en brombær busk lige hiver fat eller ej gør det noget der kommer olie på.

  Det ville i øvrigt klæde artiklen, at det blev skrevet lidt mere professionelt og ikke lignede en artikel til en gymnasie avis.

  Like

  1. Niels Blok says:

   Hej Jens
   Jeg har lidt på fornemmelsen, du ikke helt har fanget pointen om at sælge gammelt vin på nye flasker. Jeg skriver også ud fra en præmis om vandring, herunder letvægtsvandring med kun det nødvendige i rygsækken. Du skriver om arbejdstøj, brombærbuske og olie. Du kan heller ikke lide min skrivestil, det lever jeg med. Du skal have tak for din kommentar. Vi skal jo heller ikke nødvendigvis være enige om alt her i verden.
   Hilsen
   Niels

   Like

 2. jesper says:

  Hey Niels

  Jeg synes du rammer meget godt med din artikel, er selv ejer af nogle Fjællræven produkter og har heller ikke meget til overs for det med voksen. Det er besværligt, tager for lang tid (ja jeg er lidt doven hvad det angår) og så synes jeg slet ikke det virker. Jeg bruger stadigvæk mit Fjællræven tøj, men stort set kun sen efterår, vinter og meget tidligt forår, da jeg synes det er for varmt og jeg sveder meget når jeg laver noget. Til de længere vandreture og ture hvor det går meget op/ned vælger jeg også meget letter åndbart beklædning + fokus på lettere oppakning. Det sagt så har de dog også nogle gode produkter, jeg har et telt fra dem og det synes jeg er rigtigt godt (ja tungere end andre muligheder) men det virker bare, kan slå mit tunneltelt op på 2 min i blæsevejr og det står bare superstabilt, så skal jeg på fjellet langt oppe så er det som regel første valget. Så alt ting til sin tid, men du har ret i at de ikke er så innovative som man kunne håbe på og bliver derfor kørt lidt agterud på letvægt fronten + de er for dyre, har kun købt noget af deres udstyr på udsalg med min 25% eller mere.
  mvh
  Jesper

  p.s der er intet i vejen med din skrive stil, fortsæt med det

  Like

  1. Niels Blok says:

   Hej Jesper. Tak for din kommentar. Fjællræven har masser af gode produkter, og er ikonisk inden for friluftsliv. Min anke er udelukkende med G1000 og voks, som jeg bare ikke forstår hypen omkring. Jeg skriver videre 🙂
   Hilsen
   Niels.

   Like

 3. Mogens says:

  Hej. Er selv vældig glad især for Fjællrævens bukser med de åndbare og slidstærke buksermed de mange og praktiske lommer. Kan man ikke-bæredygtig bruge bivoks i stedet for Fjællrævens Grønlands wax, som skulle være en blanding af bivoks og parafin?

  Like

  1. Niels Blok says:

   Hej Mogens. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke ved det. Jeg bruger kunne ikke drømme om at give mine bukser voks, da jeg simpelthen ikke kan se formålet, så du må prøve dig frem. Godt nytår!
   Hilsen
   Niels

   Like

 4. Michael says:

  Måske en lidt mere nuanceret og faktabaseret tilgang kunne gøre din “artikel” mere valid. Det virker, på mig, blot som en omgang subjektiv negativitet uden en egenlig saglig tilgang.

  Så, stram op 🙂

  Like

  1. Niels Blok says:

   Hej Michael
   Tak for din kommentar til en ældre artikel, hvor Fjällräven netop havde lanceret, deres nye eco voks, så du skal læse den i den kontekst. Derudover, så er hele bloggen min subjektive mening om mange forskellige ting, herunder voks på tøj. Jeg ville nok skrive den lidt anderledes i dag, men står sådan set ved den, og synes egentligt stadig den er lidt sjov, men det er jo bare min subjektive mening om mit eget skriv. Jeg skal gøre mit bedste for at stramme op i 2023, og mit nytår forsæt kunne passende være, at skrive lidt flere indlæg til bloggen her. Jeg er nemlig faldet af på den.
   Godt nytår til dig.
   Hilsen Niels

   Like

   1. Michael Ravnsbæk says:

    Godt fortsæt og lige over 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: