Ultralight Pedestrian

Human powered minimalistic approach to life, love and the outdoors by foot, bike and paddle

ryggen til

Velfortjent hvil i Jotunheimen Norge

Friluftslivssæsonen står for døren. Det er tydeligt på sociale netværk og andre medier, at danskerne meget gerne vil udenfor og prøve kræfter med deres vildmarks ’skills’. Da jeg er medlem af en del fora omkring vandring og mit fritidsliv og professionelle liv har en del med friluftsliv at gøre, støder jeg tit på en masse spørgsmål omkring friluftsliv.

I går florerede, der en artikel fra England om to danske piger i tyverne, der nær havde mødt kuldedøden på siden af en engelsk bakke, fordi de savnede en blanding af udstyr, evner og erfaring med det, de havde kastet sig ud i. Heldigvis kunne de ringe 112 og reddes ned af frivillige. Jeg synes, det er dejligt at to danske piger kaster sig ud i et eventyr, hurra for det, men når man begiver sig ud i det “vilde”, er det en fordel at have styr på lortet, fremfor lort på styret.

Hvordan får du så styr på lortet? Her er mine inspirations råd til begyndere. De er ikke rangeret i nogen speciel orden.

 

Research området du skal til på nettet og i bøger eller artikler

Du skal ikke gå ind på nærmeste sociale medie og skriv. ”Vandretur i England, hvad skal jeg huske?”. Hvis du spørger ufokuseret, får du også ufokuserede svar, som du reelt ikke kan bruge til noget. ”Vandretur i Cheviot Hills på grænsen mellem Skotland og England i marts måned, gode råd ønskes til dagsetaper, udstyr og overnatning af folk, der har været der?” Ville være eksemplet på et fokuseret spørgsmål.

 

Køb et kort og en lokal guidebog over området og brug det

Kort og bog fortæller dig en masse om området stier, terræn, hytter, vejr, årstider kort sagt et væld af information. Ofte går din betaling til nye bøger eller vedligeholdelsen af området som kortet dækker. På selve turen kan du nøjes med fotokopier af den nødvendige information fra bogen, specielt hvis den er tung, eller måske kan den fås som E-bog.

 

Lær reglerne for området at kende og følg dem

I mange lande eksisterer et princip, der hedder ’Leave No Trace’. Hvilket kort sagt betyder, du efterlader udelukkende bøjede græsstrå, der hvor du har været. På den måde kan andre nyde og få samme oplevelse som dig selv.

 

Start med en kort prøvetur i et kendt og nemt område inden den lange tur

Det handler om at bygge erfaringer op. På prøveturen lærer du dig selv og dit udstyr at kende. Sker der noget uforudset, så er du stadig tæt på civilisationen.

 

Benyt etablerede pladser på dine første ture

Her er ofte de ting, du skal bruge som et shelter, hvis nu teltet ikke er tæt. Der er ofte vand tæt på. Måske er der også et toilet. Er du rigtig heldig, er der et bålsted og brænde.

 

Planlæg overkommelige distancer på de første ture

Lad være med at overmatche din fysik fra starten af. Slå lejr mens, der stadig er dagslys, så har du god tid til at lære dit udstyr at kende, og udvikle en lejrrutine. Pas på dine fødder i starten, de skal bære dig hele vejen.

 

Tal med andre friluftere og deltag på ture med andre mennesker

Solo friluftsliv er fedt, men typisk for den mere erfarne. Når du er begynder, så er det godt at møde andre og se, hvad de gør. Lyt og lær, men tilpas det til, hvad du har lyst til, og hvad dine behov er. Du får også mulighed for at se og prøve en masse forskelligt udstyr.

 

Slå dit telt op, test dit kogegrej, pust dit underlag op osv. inden turen

Du skal aldrig tage udstyr med på tur, du ikke kender. Du vinder ikke point hos dig selv, din vandremakker, kone, kæreste, børn eller andre, når du står og roder med teltet i den uforudsete slagregn.

 

Tag nem mad med på de første ture

Tag frysetørret mad med, der kun kræver kogende vand. Det er nemt og uden opvask. Du kan også købe andre nemme måltider i dagligvare butikker, men de mangler ofte nok energi, hvis du skal præstere fysisk hele dagen. Tag rigelig snacks med, specielt hvis du har børn med.

 

Tjek vejrudsigten inden afgang

Overvej at udskyde turen, hvis vejret er af H.. til. Godtnok vil de fleste sige, at der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning, men dårligt vejr kræver mere humør og erfaring. De første par ture, vil du være rigelig optaget af alle de andre ting du skal huske og lære. Dårligt vejr er en unødvendig ekstra faktor i starten.

 

Tag kun det nødvendige udstyr med

Jo mindre du slæber, jo mere nyder du turen og jo mindre kompleks er den i forhold til at organisere. Det er okay, at tage lidt luksus ting med i starten. En ekstra trøje, pude osv. Efterhånden, som du opbygger erfaring, vil du finde ud af, hvad du bruger og hvad du ikke bruger.

 

Brug det udstyr du allerede har eller lån udstyr fra en du kender

Jeg kender mange, der lever under devisen om ’aldrig at gå ned på udstyr’, som de så i øvrigt aldrig bruger mere end en gang. Det er en forbrugsmentalitet som kvæler os og miljøet. Du kan sagtens vandre i dine gamle løbesko med dine gamle nylon løbebukser på de første ture. Jo mere du eksperimenterer med lånt udstyr, jo mere finder du ud af, hvad du rent faktisk skal bruge. Du behøver ikke et par goretex fjeldstøvler på sheltertur i Thy.

 

Lav et udstyrs budget og køb kun kvalitetsudstyr

Køb fra producenter, der rent faktisk tager sig tid til at værne om bæredygtig lokal udvikling, miljø og produktion. Billige Kina hjemmesider kopierer andres innovative udstyr under horrible miljø forhold ofte med børnearbejde. Afsæt et beløb hvert år til udstyr. Du behøver ikke skifte eller købe det hele på engang. Det vil også hjælpe dig med at prioritere, researche og kvalificere, hvilket udstyr du rent faktisk bruger. Du kan ikke få kvalitetsvandreudstyr til den lange tur i Bilka.

 

Køb brugt udstyr

Der findes en del hjemmesider og sociale medie sider, hvor andre sælger deres brugte udstyr. Jeg sælger altid mit brugte udstyr på Facebook siden FriluftsloppenFriluftsloppemarked – “Trash to Treasure”. Det finansierer også indkøb af nyt udstyr.

 

Køb nyt udstyr uden for sæson, når det er på udsalg

De fleste udstyrsbutikker, med mindre de er meget specialiserede, holder udsalg på det udstyr, de ikke kunne komme af med. Det betyder desværre ofte at de mest normale størrelser er væk, som f.eks. min størrelse large. Du kan også finde godt udstyr, der ikke er seneste model, men ofte er det ubetydelige ændringer producenten har lavet eller bare en ny farve. De lever jo af at sælge nyt.

 

Opdater dit udstyr

Moderne materialer og syninger betyder at du ikke behøver rende rundt med en 25 kg rygsæk og tunge støvler. Opdater dit udstyr lidt af gangen, hvis det du har er noget halvgammelt noget. Fokuser på de fire store udstyrsgrupper. Dit telt, din soveudstyr (sovepose og underlag), din rygsæk og dit køkkenudstyr. Tøj er mindre vigtigt, men klæd dig i et lag på lag princip. Hellere flere tynde lag end få tykke. Husk altid et vind og vandtæt lag.

 

DIY (Do It Yourself) dit udstyr

Der er flere og flere, der giver sig i kast med at lave deres eget udstyr. Det er ikke noget, jeg gør mig meget i, men derfor kan jeg sagtens være imponeret over andres kreativitet og skabelsesevner.

 

Forslag til Pakkeliste:

 • Telt, Tarp eller Hammock
 • Rygsæk omkring 50-70 liter, med god vægtoverførsel til hofterne. Put en stor skraldepose ned i den for at gøre den vandtæt
 • Sovepose dun eller fiber som passer til vejrliget
 • Liggeunderlag med nok isolering og komfort til stenet grund
 • Pandelampe
 • Lommekniv
 • Køkken ofte enten gas eller sprit
 • Brændstof til køkken
 • Gryde til madlavning
 • Kop til at drikke kold og varmt af
 • Ske til at røre og spise med
 • Ild i form af tændstik og strygestål
 • Vandpose / Drikkeflasker (til at drikke mens du går og en større beholder til madlavning)
 • Kamera
 • Telefon
 • Powerbank Batteri til opladning af telefon og andet elektronik
 • Sygesikringskort / Kørekort / Penge / Pas
 • Bog / Kindle / Spil kort
 • Toiletsager / Tandbørste / Sæbe / Toiletpapir
 • Førstehjælpsudstyr (ikke mere end du ved, hvordan du skal bruge det)
 • Sikkerhedsudstyr (fløjte, kompas, kort, ekstra tændstikker, alu redningstæppe).
 • Reperationsudstyr (sygrej, gaffatape (6 meter), lim, lappesæt til underlag, 2mm reb (10 meter))
 • Kort over ruten og vandtæt kortmappe (Jeg har ofte også elektronisk kort på min telefons Viewranger app)
 • Støvler eller sko (som ikke er nye og gået til)
 • 2 par strømper (et par til at gå i, og et par til at sove i)
 • Basislag (trøje og buks) og eventuelt en ekstra trøje
 • Vindjakke til at gå i når det ikke regner
 • Vandrebukser
 • Mellemlags trøje i fleece, fiber eller dun
 • Skaljakke med god hætte, skalbuks og skalluffer
 • Handsker, hue og buff
 • Eventuelt nogen snacks i form af chokolade, nødder og andet

2 thoughts on “Begynder tips til vandretyper

 1. Louise says:

  God intro for en nybegynder, som jeg – men bivy-bag er ikke på pakkelisten? Er det ikke altid godt, med mindre man er i et super-telt..?

  Like

  1. Niels Blok says:

   Hej Louise

   Tak for din kommentar. Jeg bruger ofte kun en bivy på enten bikepackingtur, hvor jeg så kan smide mig under et halvtag hvorsomhelst eller når jeg har en tarp med, fordi her er jeg mere eksponeret for vind. I et telt (behøver ikke været super-telt) så går siderne helt ned til jorden og du er ikke udsat for vind eller vejr på samme måde.

   Så ‘to bivy or not’ er ofte en smagssag, og for en begynder ofte unødvendigt, som du opbygger erfaring, vil du finde ud af om du savner en bivy eller ej.

   Hilsen Niels

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: