Ultralight Pedestrian

Human powered minimalistic approach to life, love and the outdoors by foot, bike and paddle

Jeg har de sidste tre ture, jeg har været på, testet en innovativ ny sovepose fra amerikanske Nemo Equipment, som er et relativt nyt mærke på det danske marked. Tidligere har jeg testet deres Zor liggeunderlag. Du kan læse den test her. Nemo er kendt for deres til tider anderledes og innovative design, denne sovepose har også nogle relativt unikke design egenskaber.
Model foto af soveposen glemte at tage et af mig selv
Nocturne soveposen er deres forsøg på at lave en sovepose med ekstra plads. Nemo siger selv, at den er revolutionær, så langt vil jeg måske ikke gå, men den er i hvertfald et bud på et anderledes design, hvis du søger masser af plads og komfort nede i din sovepose. Nocturne markedsføres specifikt til sidesovere. Hey det er jo mig, så burde den jo være perfekt til mig, ikke? Det vender jeg lige tilbage til senere. Først lidt data på den.
Data
 • Temperatur zone er 30 F (deraf navnet), hvilket oversat betyder -1 grad celsius (limit mand).
 • Dun er 700 Fill Power med DownTek teknologi (fugt resistante dun).
 • Mængde dun er 450 gram.
 • Vægt (vejet på min vægt) 993 gram.
 • Komprimeret størrelse 5,4 liter.
 • Længde på person (jeg er 187 cm) er op til 198 cm.
 • Skulder omkreds er 168 cm.
 • Hofte omkreds er 152 cm.
 • Knæ omkreds er 178 cm. 
 • Soveposen er derfor hvad Nemo kalder “spoon” shape.
 • Lynlås kun på venstre side, stopper ca. 20 cm fra bunden.
Den unikke facon er meget tydelig
Design
Soveposens design er unikt (så vidt jeg ved). Jeg har aldrig stødt på en sovepose, der er bredere i knæene end i skulderen. Min umiddelbare tanke, inden jeg sov i i den, var det da unægteligt ville skabe nogle unødvendige kuldebroer med alt den plads inden i. Pladsen har dog nogle klare fordele. Du føler dig ikke lukket nede i en sarkofag, så hvis det er noget du hader, så vil du elske Nocturne. Du kan faktisk sidde i skrædderstilling nede i soveposen inden i dit telt. Du kan vende dig nede i soveposen, uden den følger med rundt. Alt sammen fordele, men….. Ja der er et men, som du kan læse mere om under posens performance længere nede.
Designmæssigt er der andre egenskaber der lige skal fremhæves. I Nocturne er der i hætten lavet en indsyet lomme, hvor du kan stikke din jakke ind. Dette skaber en fin hovedpude, som bliver liggende under dit hoved, så du ikke skal jagte din hovedpude i hele teltet fordi, du uforvarende får den skubbet væk i løbet af natten. Super detalje!
Lille lomme til ens ekstra puffy jakke, så den kan bruges som hovepude.

I andre tre sæsoners soveposer har producenten tit lavet en såkaldt nakke krave, så varmen kan holdes ned i soveposen. Nemo har i Nocturne lavet et lille tæppe, som er syet fast ved hovedåbningen. Dermed kan du på kolde nætter trække tæppet ned omkring din hals og hoved for at holde på varmen. Omvendt kan du på varme nætter lade tæppet ligge oven på soveposen, og dermed skabe lidt udluftning. Det virker okay, men jeg skal indrømme, at jeg finder det lidt overflødigt. En krave, jeg havde kunne stramme eller løsne, som du typisk finder i tre sæsoners poser, havde virket lige så godt for mig.

Helt på ydersiden oppe mod hovedet er der indsyet en lille lomme med lynlås til eventuelle småting eller værdisager, du gerne vil kunne finde i løbet af natten, Jeg bruger ikke sådanne “ekstra” lommer, i stedet stikker jeg bare de ting ned i min sko eller anden stuffpose.
Soveposens footbox er syet med et vandtæt åndbart nylon, der beskytter enden mod fugt fra teltvægge eller anden overførsel af fugt. Fyldet i Nocturne er 450 gram 700 fill power fugt resistente dun, her er jeg lidt på vippen. På den ene side er det fint til formålet, på den anden side synes jeg måske, at kvaliteten på dunene godt kunne have været lidt højere. Det er efterhånden “normen” med minimum 800 fill power i high end soveposer. Havde Nemo valgt dette kunne de have barberet måske 100 gram af den samlede vægt og vundet nogle grader på minimum temperaturen. Slutteligt vil jeg nævne, at den indvendige nylon foring føles meget blød og behagelig næsten som silke, selv mod den bare hud.

Det lille tæppe foran hovedåbningen i stedet for nakke krave.
Performance

Jeg har sovet ti nætter i den under temperatur fra meget fugtige 8-9 grader til en stjerneklar nat, hvor temperaturen faldt til omkring 2-3 grader. Dette er inden for soveposens rating. Personligt er jeg en frossenpind. Jeg sørger derfor altid for at være mæt, være fyldt med nogle kulhydrater, have tisset af og benytte et underlag der passer til forholdene. 
Alt den plads i Nocturne kræver ekstra energi til at varme den op, så hvis du er en “frossenpind”, som mig, så skal du lægge nogen grader til temperatur ratingen. Jeg måtte tage hue og dun jakke på for at holde varmen på en 4-5 grader celsius kold nat. Så meget frossenpind plejer jeg ikke at være i lignende soveposer. Andre, der sover mere varmt end mig, vil sikkert ikke opleve det som et problem. Når det er sagt, så er pladsen dejlig i andre henseender. Fedt at kunne sidde i skrædderstilling og læse på mørke aftener, eller sidde og lave en kop varmt et eller andet uden det bliver akavet fordi dine ben skal være strakte. Stort plus på den konto.
Lomme med lynlås til småtingene ud vil holde styr på
Jeg sloges lidt med nakke tæppet for at få det til at lukke af. Personligt ville jeg foretrække en krave i soveposen. Ydermere oplevede jeg ikke hætten, som helt fyldstgørende, den virker fint, men sammenholdt med tæppet kunne jeg ikke få lukket helt ned, så varmen ikke sivede ud. Derimod var lommen til “puden” en vinder, hver sovepose skulle have sådan en lomme. Kopier – kopier for fanden!
Opsummering

Det er en lækker sovepose, som jeg tror mange vil finde rigtig god. Den lever helt op til hvad en moderne sovepose skal kunne, og har endda mange gode ekstra plusser i dens design. Thumbs up til Nemo for at prøve og tage chancen ved at lave noget anderledes end det sædvanlige.

Til letvægtsvandring og mit brug skal jeg indrømme, at jeg ville kigge efter lettere modeller med bedre kvalitet dun i dem. Vægt og varme forholdet i den kunne være bedre. På den anden side kan det jo være at du netop er på udkig efter en sovepose, der har de særegenskaber som Nemo Nocturne tilbyder.
Vind min test model

Efter aftale med STM Sport, som er Nemos danske importør, har du hermed chancen for at vinde den sovepose jeg har haft til test. Det er en Nemo Nocturne 30 model long. For at deltage skal du såmænd bare kommentere på dette blogindlæg ved at skrive lidt om, hvad du skal bruge soveposen til og hvilke andet Nemo udstyr, du synes er interessant. Søndag den 14 december kl. 21 vil random.org udpege en vinder blandt indlægene. Skulle du være den heldige, så har du tre dage til at kontakte mig ellers udpeges en ny vinder. Du har ikke nogen rettigheder i forhold til hverken mig eller STM Sport i forbindelse med reklamation eller andet på soveposen, når du har modtaget den. Du har mit gentlemands ord på, at den var hel da den blev sendt.

47 thoughts on “Nemo Nocturne 30 Long Down Sleeping Bag

 1. Magnus says:

  Det er ikke altid nye ideer er bedre, men hvis ingen tester dem kommer der aldrig udvikling!
  Jeg er også side-sover og føler mig ofte lidt indsnævret i soveposer, så ideen er god!
  Der ud over er pude-lommen genial!
  Posen virker som et fint alternativ, når vægten ikke er vigtigste faktor, og lidt ekstra komfort er værdsat.
  Der ud over ser Nemo's Veda model meget interessant ud!

  Like

 2. Som altid en super rewiev Niels. nu er jeg heldigvis ikke en frossenpind som dig (jeg bruger min go-lite quilt 1 sæson i 3 sæsoner) og jeg mangler en vinter sovepose, der kunne denne måske bruges ?

  Nemo's go go telte 1 person ser interessante ud dem må du gerne teste 🙂

  Like

 3. Kenn Hansen says:

  Jeg vil bruge den til mine solo-ture i det tidlige forår eller efterår, har i øjeblikket “kun” 2 soveposer, en vinter og en sommer, denne vil passer perfekt ind i mellem. Jeg kan til tider også ligge ret uroligt om natten, og vågner tit med soveposen fuldstændig drejet rundt ifht hvor jeg startede. Synes NEMO's Tango duo soveposer ser spændende og anderledes ud, kunne være fedt at have sådan en til turene hvor kæresten er med, i shelter eller telt 🙂

  Like

 4. Som sagt, intressant med nya tankar inom ett område där detta är svårt; sovsäckar. För kraftigt byggda personer är också många av de lättaste sovsäckarna på marknaden för trånga. För dem brukar Western Mountaineering Caribou lyftas fram. Den väger 650 gram och då känns Nocturne ganska tung.

  Like

 5. Christian Nørfelt says:

  Udførlig test!
  Er selv sidesover og ville bruge posen til alt fre telture i det danske land med familien til sommerture i de skandinaviske fjelde.
  Hexalite 6P shelter ser fedt ud til gruppeture/camping, men en dou-sovepose ville heller ikke være skidt til ture med ens bedre halvdel.

  Like

 6. Hej Jörgen.

  Jeg kunne ikke rigtig finde nogen andre soveposer at sammenligne Nocturne med. Synes heller ikke Caribou er en god sammenligning, nok mest fordi jeg ikke har prøvet den.

  Caribou indeholder 140 gram mindre dun omend i en bedre kvalitet, den er rated til 2 grader. Caribou er også kun bredere i skulderen, hvor Nocturne faktisk er bredere i knæene og skulderne. I mine øjne kan den lidt større vægt på Nocturne godt retfærdigøres, hvis det er egenskaber man værdsætter. Jeg synes, dog at Nemo skulle have fyldt dem med min 800+ dun.

  Like

 7. God anmeldelse.
  Den lyder til at kunne være et nyt og spændende alternativ til min nuværende 3-sæsonspose (fiber), som både er tungere og fylder mere i rygsækken.

  Deres Siren quilt lyder ret interesant synes jeg, tænker på at anskaffe mig en quilt til sommerbrug.

  Like

 8. Begynder at mangle en ekstra sovepose til den ældste, så det kunne være en fed pose at have når de nu hugger min. Synes det virker lækkert med tæppet i stedet for en krave, så man ikke er så fastlåst. Synes Nemos cosmo air er et spændende produkt.

  Like

 9. Christian M says:

  Lækker pose, men man kan vel næppe sige at formen er innovativ Fjällräven har trods alt lavet noget lignende med dere Silhuett poser siden 1989.

  Like

 10. God anmeldelse!

  Den ville jeg gerne prøve, som et spændende alternativ til alle de snævre soveposer der findes nu om dage.
  Derudover er deres Cosmo 20 Insulated med fodpumpe et spændende alternativ til alle andre mærkers modeller med håndpumpe.

  Like

 11. Fin anmeldelse — jeg vil gerne prøve at sove på siden uden at alt ruller med. I DK og Frankrig senere næste år 🙂
  Andet interessant er Cosmo insulated.

  Like

 12. Anonym says:

  God anmeldelse. Jeg mangler en forårspose og er også “på-sidden-sover”! Mvh, Christian

  Like

 13. Hvorfor ikke tænk ud af boksen og prøve noget nyt.
  Selv hader jeg at man ikke kan sidde ordentligt i teltet eller under en tarp med sin mad.

  Like

 14. René Raff says:

  Rigtig god anmeldelse. Den ville jeg godt kunne bruge på trailture. Kombenret med et af Nemo's telte, vil det være helt perfekt 🙂

  Like

 15. Det lyder som en fantastisk pose til mit brug. Jeg tager på vildmarksture med knægten og da min trofaste Mountain Equipment-sovepose brændte ned sammen med mit sommerhus i Sverige, mangler jeg nu en ordentlig sovepose til de kølige nætter. Jeg er heller ikke en frossenpind, så de finurlige egenskaber passer perfekt til mit brug. Og så er jeg sikker på, at knægten vil synes det er piv-sjovt at jeg sover i Nemo 🙂

  Like

 16. Torben says:

  Som ny fjeldvandre, så er den slags soveposer og udstyr til at lette rygsækken altid spændende.
  Jeg sover rimeligt varmt, så jeg vil gerne afprøve den på sommerens tur til Norge 🙂

  Like

 17. Søren Møller says:

  Den skal med på den årlige vandre tur 🙂

  Like

 18. Hej Christian
  Det var jeg ikke klar over, måtte lige google dem. http://www.fjellrevenshop.no/fjallraven-silhuett-down-extreme-p-3760-c-153.aspx

  For mig at se ligner, de mere et forsøg på at lave noget anatomisk for at minimere kuldebroer. De to soveposer ligner da overhovedet ikke hinanden i design, men måske du har et link til den du tænker på?

  Like

 19. Christian M says:

  Idéen med Fjällrävens poser var at øge bevægelseskomforten i forhold til en mumiepose. Nemo's poser er bredere i bunden så de giver større mulighed for at bevæge benene, men overordnet synes jeg at koncepterne er meget ens, underligt at det aldrig blev mere populært. Denne gamle reklame illustrerer det nok tydeligere: http://www.inov8.au.com/compass/pictures/image3705.jpg

  Like

 20. Den ser rigtig fin ud Og skulle bruges til fisketure med overnatning. Jeg har lige set HELIO™ PRESSURE SHOWER som ser vild smart ud, den skal på ønskelisten!

  Like

 21. Rasmus Enemark says:

  Virker som en spændende sovepose til at erstatte min snart ubrugelige Nordisk pose, og dejligt med alt den benplads. Og så en pose som mine 194 cm. kan være i!
  Jeg ville i første omgang bruge soveposen til en solotur Bornholm rundt, og til en tur til Kebnekaise området med sønnike.

  Like

 22. Det lyder som en lækker pose, jeg sover meget uroligt, og kan ikke fordrage det når soveposen er for snæver. (jeg fylder nok også lidt rigeligt)

  Like

 23. interessant artikel. Jeg står og er på friluftshøjskole i norge og har en del ture foran mig. her iblandt en tur over svalbart. men da jeg ikke rigtig står og har en masse tusinde kroner til en ordentlig dun pose der kan klare sådanne en tur er jeg ude i sådan en kobination af to poser. jeg har pt en kunstfiber pose der skulle kunne klare ca -18, men den er i xl, men da jeg ikke rigtig er hvad man kalder xl så jeg har brug for noget der kan fylde lidt ud i den. og her til ville en dun posse som denne helt sikkert gøre underværker. og ang andet Nemo udstyr er det derfor selfølgelig også noget af det tungere udstyr som, coda posen eller cosmo underlaget der kan klare lidt hårdere ture som er af interesse.

  Like

 24. Ulla says:

  Skønt med masser af plads til at ligge på siden og til at kunne sidde ordentligt!

  Like

 25. Lækker sovepose. Den kunne jeg godt bruge når jeg tager ud og sover i bivuak, for at komme lidt væk fra det hele. Økonomien er ikke til det helt store, så det ville være en kærkommen opgradering til mit kit.
  Den ser i øvrigt ud til at passe godt til den danske temperatur. =)

  Like

 26. Jeg er en “voksen” herre (100kg plus) og kan sagtens se nogle gode fordele i en pose der er lidt bredere nedadtil. At amn så også kan sidde ordentligt op kan kun være et plus, når sønnike og jeg skal vandre lidt rundt i midt englands bakker til foråret.

  Like

 27. Den sovepose ser da ud til lige at kunne passe til mig!

  Like

 28. Jeg er måske ikke stor i størrelsen, men tilgengæld er jeg vant til at fylde en dobbeltseng alene, så det værste ved mit ekstremt meget aktive spejderliv, er helt klart den klaustrofobiske sovepose! Så er sikker på en ekstra stor sovepose vil være fantastisk. Desuden er jeg også en frossenpind, men så har jeg heldigvis nogle dejlige drenge i klanen, som gerne hopper ned og hjælper mig med at varme den op i starten ! 🙂
  Har først hørt om Nemo for nyligt, så har ik lige nogle ønsker derfra endnu, men det kunne da være jeg skulle se nærmere på det 🙂

  Like

 29. Søren says:

  jeg ville bruge den på min næste camino til foråret. Det bliver lidt koldt så jeg har brug for en varm sovepose – hvor der plads til at jeg kan bevæge mig

  (og jeg er lidt forelsket i et af nemo's airframe telte – men er lidt bekymret for at være frontrunner)

  Like

 30. DonWest says:

  Super anmeldelse 🙂
  Den pose ville passe perfekt sammen med et ASTRO™ INSULATED LITE 20R SLEEPING PAD, så vill konen kunne komme med på tur uden at fryse om natten !

  Like

 31. kurt Jensen says:

  Den ville passe perfekt til mine kanoture i Sverige sammen med sønnike, sover nemlig på siden.
  telte fra nemo kunne være spændende at høre om

  Like

 32. Thomsen says:

  Soveposen skal med på X35 til foråret og en MTB tur til norge senere på sommeren. En test af NEMO´s tele kunne være interessant..

  Like

 33. n h jensen says:

  Soveopsen må værer super til vandreture i scandinavien

  Like

 34. Jens B. says:

  Den første tur med soveposen skal være med kano på Mølleåen og herefter med på ture når der er tid og mulighed.

  Det test af Nemo's liggeunderlag, Tarps eller telte kunne være spænende.

  Like

 35. Andreas says:

  Hej. Den pose ser lækker ud, kunne være noget nær optimal til mine bikepacking ekspeditioner i det sydsvenske. Derudover ser Nemo's GoGo Elite Bivvy's meget spændende ud. så spændende at de er Sold-Out. 😉
  Dejlig blog, vidende og saglig. godt arbejde.!

  Like

 36. marisa says:

  Hi,
  jeg vil bruge den til mit rejse til Africa med min datter. Et telt ville også være dejligt. Så skal den også bruges til Roskilde Festival.

  Like

 37. Super anmeldelse.
  Og sikkert en kanon sovepose til os som sover i “foster stilling” 😉

  Like

 38. Lyder til at være en super fed sovepose med et par spændende detaljer. Som ultraløber vil jeg i 2015 kunne bruge den til flere af mine planlagte løb, så som VUMB 100km, NXM 50X, Crossroads Portugal 265 km stage race og Nepal Mountain Ultra 220 km stage race. Derfor ville jeg virkelig blive glad for at vinde den præmie :-)Derudover ser deres Cosmo liggeunderlag også rigtig interessante ud.

  Like

 39. Efter denne anmeldelse, er det helt klart en sovepose for mig. Jeg har brug for plads Og kan simpelhen ikke sove uden hovedpude, og her slipper jeg for at slæbe rundt på en hovedpude i rygsækken. De små “hemmelige” rum er jeg bare tilhænger af

  Like

 40. Det ser ud til at være et innovativt produkt. Måske at min Yeti Vib 600 skal på pension. Dejligt er det dog med disse opslag så man ikke risikerer at købe et produkt hvor man har sat sin lid til en sælger.

  Like

 41. Endnu en velskrevet og personlig anmeldelse, der fik mig til at tænke over, hvordan det må være, hvis soveposen roterer med mig. Mon det er godt?
  Nemos underlag Cosmo Air and Pillowtop kunne være en spændende følgesvend, dels pga “oppustningsmåden”, dels pga den indbyggede pude

  Like

 42. Anonym says:

  Jeg ville blive meget glad for en ny pose, min gamle Ajungilak sommerpose døde i sommers da den kom for tæt på bålet (ved et uheld). Måske kunne sæsonen udvides lidt med Nemoén. Den ser rigtig fin ud

  Like

 43. Anonym says:

  Nå, hvordan jeg nu kom til at oprette mig som anonym ved jeg ikke men mit navn er altså Palle Nielsen.

  Like

 44. Tak for en dejlig udførlig test. Kan virkelig se en fordel i noget mere plads til at bevæge sig i posen. Især når kroppen værker efter en god dag i “felten”. Jeg kunne også se jeg vil blive glad for posen, pga. den vandtætte foodbox, da jeg er 195 cm og ofte rammer teltdugen.

  Like

 45. Hej Allesammen

  Tak fordi I har deltaget i chancen for at vinde Nemo Nocturne soveposen. Random.org har talt og efter fintælling (talte to gange) blev den heldige “satan” ehhh vinder, Carsten Nøhr Nielsen. Tillykke til dig, du har tre dage til at kontakte mig med din adresse.

  Hilsen
  Niels

  Like

 46. Thomsen says:

  Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  Like

 47. Anonym says:

  Perfekt til fisketuren en tidlig forårsdag ud af byen hvor der kan fiskes i solopgangen. Ideel til en dagstur ud af storbyen nnår den bliver for meget 🙂 Det kunne være lækkert med denne sovepose da jeg stadig sove i min 11 år gamle sovepose jeg fik i konfirmations gave.
  Rasmus Bertelsen, 41605125

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: