Ultralight Pedestrian

Human powered minimalistic approach to life, love and the outdoors by foot, bike and paddle

Dejlig aften på Bohusleden med Jetboil Sol Ti
Her til sommer er det 6 år siden jeg kastede mig ud i letvægtsgrej både kommercielt og personligt. I den henseende synes jeg et lille indlæg på bloggen omkring emnet var på sin plads. Om ikke andet så for at se tilbage på ens egen praksis. Grundlæggende var jeg mere ”religiøs”, ”ekstrem” og ”messende” i starten end jeg er nu. I dag er jeg total pragmatisk omkring emnet. Med det sagt så er jeg overbevist om, at det kun er fordi jeg har været hele processen i gennem og høstet uvurderlig erfaring, omkring hvad grej virker for mig, hvad er mine rutiner når jeg vandrer er. Og ikke mindst min nysgerrighed på at ”prøve” teknikker og metoder af. Det grej du kan spare mest vægt på er de tre store ting. Telt, Sovesystem (pose, underlag og bivi) samt rygsæk. Så skal du skifte noget så kig der først.
Tarptent Moment, ULA Ohm 2 rygsæk, Exped underlag og GoLite Ultralite 1+ quilt
Shelter:
Bruger: Tarptent Moment DW, uhyre enkelt, relativt let, mega nemt at slå op, kan tåle stærk vind, god plads, jeg bruger det året rundt der er god plads til 1 person.
Bruger: GoLite Shangri-La 3, masser af plads til en eller to voksne eller mig og mine 2 børn, tit brugt uden indertelt i den kolde tid uden myg.
Hvis jeg var rig ville jeg erhverve mig et Hyperlite Mountain Gear Ultamid 2, der næsten kan erstatte begge de to ovenstående, specielt sammen med en bivibag.
Liggeunderlag:
Bruger: Exped Synmat UL 7 M, sover fortrinligt på det, god vægt til komfort, det larmer ikke, når jorden er rigtig kold har jeg et OMM skumunderlag nedenunder Exped’en.
Kindle, Jetboil, Ultralite 1+ Quilt og Exped underlag 
Sovepose:
Bruger: GoLite Ultralite 3+ Quilt, masser af gode gåsedun gør jeg holder varmen til lige under nul hvis jeg samtidig bruger en dunhue, Lav vægt og volumen. Svagheden ved quilte er den manglende hætte, dette løses dog uden problemer med god uld eller dun hovedbeklædning.
Bruger: GoLite Ultralite 1+ Quilt, til brug når det er omkring 8-10 grader og opefter, har engang varmeforstærket den med succes ned til omkring 2 grader. Virkelig lav vægt og volumen.
Bruger: Cumulus Tenqua 750, jeg er en frossenpind og denne holder mig arm om vinteren ned til minus 10.
Bivibag:
Bruger: Katabatic Bristlecone Bivi, den har vandtæt bund og kun vandafvisende men åndbar i toppen, tager den med hvis jeg forventer meget vind eller bruger telt uden indertelt. Den kan bruges alene hvis ikke det regner.
Bruger: Terra Nova Discovery Lite, hvis jeg har behov for en fuldstændig vandtæt men åndbar bivibag.
Hyperlite Windrider rygsæk og Pacerpoles
Rygsæk:
Bruger: Hyperlite Mountain Gear Windrider 55 liter, sidder godt med god vægtoverførsel til hofterne, vandtæt ydre gør at jeg oftest bruger denne hvis jeg forventer meget vand i form af regn. Jeg pakker stadig vandtæt inden i for at være helt sikker. Rygsækken kan bære op til 17 kg og stadig være komfortabel.
Bruger: Ultralight Adventure Euipment (ULA) Ohm 2 på ca. 60 liter, sidder sindssygt godt på mig, specielt hoftebæltet er en vinder. Jeg bruger mest denne om sommeren eller kortere ture grundet den lidt svagere afstivning i ryggen i forhold til Windrideren. Ohm 2 bærer optil 12-14 kg uden problemer.
Ønsker: Set i bagklogskabens klare lys ville jeg udskifte min Windrider til en Hyperlite Mountain Gear Porter 55 liter for det mere strømlinede og enkle design.
Trail Designs Caldera ULC med 750 ml gryde
Køkken:
Bruger: Jetboil Sol Ti, effektiv og enkel at bruge, næsten for effektiv.
Bruger: Trail Designs Caldera ULC til 750 ml Titanium gryde. Vejer ingenting, det meste kan pakkes ned i gryden som også udgør min kop. Derudover er det bare hyggeligt at samle sættet og kigge på spritflammen, mens man nyder stilheden.
Ønsker mig: En Trail Designs Sidewinder til 600 ml ultralight Evernew gryde, den er stor nok til at solo med.
Pacerpole som isbryder
Vandrestave:
Bruger: Pacerpoles i kulfiber, deres håndtag er ergonomisk, men det betyder også de ikke er de letteste, men det lever jeg med for fordelene opvejer ulempen. Går mere effektivt med dem og sparer bentøjet ved også at udnytte armene under vandring. Et løst bud er at de har lagt 4-5 km til mine normale dagsetaper før stave.

Ømt men effektivt regnskørt fra ULA

Tøj:
Det tror jeg er meget individuelt og sæson afhængigt hvad der virker for en.

Generelt bruger jeg Merino uld som basislag. I koldt vejr ofte i en tykkere vævning og gerne en hoodie trøje,  intet bedre end at trække hætten op når det er koldt. Jeg har altid nogle tynde lange underbukser med til at sove i. Devold og Aclima er navne jeg ofte bruger. 

Mellemlag er mest dun eller fiber, da det fylder og vejer mindst, begge jakker jeg har, er fra Montbell, tidligere brugte jeg en dunjakke fra GoLite. Jeg har købt mig en ny fiber anorak fra Cumulus kladet Climalite, jeg forventer mig meget af den.
Ydrelag er en Windshirt fra Buffalo til tørvejr. Mine favorit ydre bukser lige nu er en stretch buks fra Mountain Equipment kaldet Guide Lite.Ved længerevarende regn bruger jeg om sommeren en meget let regnjakke fra GoLite. Til underbenene bruger jeg et regnskørt fra ULA, til mere ekstrem vejr eller vinterbrug har jeg en Goretex Pro anorak fra Britiske Berghaus. Mine regnbukser er Tumalo modellen fra GoLite. 
Til fødderne bruger jeg også Merino sokker. Her er mit valg faldet på Wooleators fra Defeet, til kold brug anvender jeg deres Blaze model. Jeg kan også finde på at tage et par vandtætte strømper med fra Sealskinz, de er til aftenbrug hvis jeg forventer at få våde sko.
Inov 8 Terroc 330’s og Defeet Wooleators
Sko:
Bruger: Inov8 Terrocs 330. Jeg gik før i tiden altid med vandrestøvler der var til den tunge ende. I takt med jeg lettede vægten på ryggen, gav det mening at skifte vægten på fødderne til noget lettere og lavere. Det har jeg ikke fortrudt. Jeg har langt mere føling med underlag og min balance er også forbedret. Minus er selvfølgelig våde fødder, men det er først et problem når man stopper om aftenen. Her kan man bruge fryseposer på fødderne eller specielle vandtætte strømper. Ofte tørrer ens sko og sokker i løbet af dagen fra den varme der genereres i løbet af vandringen.
Bruger: Inov8 Roclite 400 Goretex halvstøvle, verdens letteste læderstøvle siger producenten, og det skal nok passe. Jeg bruger dem oftest om vinteren eller hvis jeg forventer meget vådt føre. Goretex membranen er god til at isolere fødderne og giver lidt mere varme. De holder ikke fødderne tørre ved vedvarende regn eller anden vand påvirkning. Jeg oplever at støvlen tørrer hurtigt, og ikke suger så meget tungt vand, noget man ellers sjældent ser ved læder.
Gaiter:
Bruger: Dirty Girl Gaiter, perfekt til at holde ral og sten ude af skoen, jeg forventer ikke de holder mig tør i regnvejr. Og der er ingen snor under skoene, der alligevel bare knækker.
Slå tid ihjel i teltet:

Bruger: Kindle E-bog fra Amazon, en trilliard bøger til rådighed, og den holder 1 måned på batteriet, eneste minus er man skal have ekstern lyskilde, men så havde den heller ikke holdt så længe på batteriet.
Mountain Equipment bukser og Windshirt fra Buffalo

6 thoughts on “Grej der virker for mig

 1. Hej NOB,

  fedt og inspirerende indlæg. Tak for det !

  /Tommy

  Like

 2. Selv tak for din positive kommentar.

  Like

 3. Anonym says:

  Her til sommer er det så 16 år siden, at jeg kastede mig ud i min første solovandretur – fra Skagen og en uge ned langs vestkysten med det grej jeg nu havde. Rygsæk: TNF Badlands 90 + 15 (3600 g) + regnovertræk. Telt: McKinley 2 pers. (2500 g). Sovepose: Ajungilak (1350 g) + pakpose. Støvler: Hanwag Grünten o.s.v. ………… MegaHeavyVandring!!!
  Jeg vil i dag slet ikke forsøge, at regne den samlede vægt ud, men jeg kan godt afsløre at benene blev trætte – og at jeg samtidig fik blod på tanden til flere ture. 🙂
  Senere lærte jeg heldigvis en anden lektie ved bl.a. at læse artikler af Hendrik fra Finland, Jörgen fra Sverige og blogs fra mange letvægtsvandrere fra især U.S.A., England og Skandinavien …. også fra dig Niels.

  Tak for inspiration.
  Mvh Poul Nielsen

  Like

 4. Hej Poul.

  Tak for din kommentar. Det har også været en lang rejse for mig at barbere ned på vægten. Jeg husker tydeligt dengang hvor det skulle gøre ondt ellers var det ikke en ordentligt “overlevelsestur”. Jeg er også inspirereret af mange andre personer.

  Hilsen
  Niels

  Like

 5. Anonym says:

  Tak for gode tips:). Har du erfaring med træpiller til antænding af bål? Jeg tænker a la http://www.absolut-traepiller.dk/ .. tak

  MVH.
  Petter Sindal

  Like

 6. Hej Petter.

  Selvtak. Nej, jeg har ingen erfaring med dem du nævner.

  /Niels

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: