Ultralight Pedestrian

Human powered minimalistic approach to life, love and the outdoors by foot, bike and paddle

Smarter Backpacking

Smarter Backpacking af Jörgen Johansson.
Jørgen Johansson (JJ) har skrevet en bog, hvor hovedbudskabet er en række tips og gode råd til at lette din oppakning både den fysiske, men også den mentale, for derved at gøre dit friluftsliv lidt lettere, i bogstaveligste forstand. Hans filosofi er enkel, jo mindre du slæber rundt på for at kunne klare dig i naturen, jo mere overskud har du til at nyde rejsen. 

Hans bog er ikke et dannelses projekt. Han er ikke ude og prædike til os som læsere eller friluftsmennesker, og hans råd er ikke anmasende eller tåbelige. Der står ikke noget om at knække din tandbørste for at barbere 3 gram af din basis vægt, men du skal være parat på, at blive udfordret på traditionel tænkning, omkring det at tage og pakke alle dine fornødenheder ned i rygsæk, og vandre ud i naturen. 

JJ vandrer over hele verden, men hans hjemstavn er Nord Europa og bogen er derfor skrevet på baggrund af et Nordisk friluftsmiljø, hvilket giver bogen en snert af revulotion, mod den til tider lidt for konservative og traditionelle Skandinaviske friluftsmentalitet. I like! Nogle af hans eksempler har baggrund i en 500 kilometer lang tur gennem de Nordiske Fjelde, han selv har gennemført. Bogen er ikke for alle, præmissen for at læse bogen er ønsket om at lette sin vægt, og det kan for mange traditionelle vandrere, være en mere mental udfordring end en praktisk en.

JJ’s mål med bogen er at beskrive sine tanker og fremgangsmåder i en række letlæselige kapitler, der hver er dedikeret et stykke grej, eller et behov. Feks. et kapitel med behovet for en kniv, et kapitel om Windshirt o.s.v. Bogen er ikke produkt specifik, så hvis du vil vide, hvor du kan købe det sidste nye stykke übergrej, ja så siger han ikke meget om det, han har dog enkelte henvisninger til produktnavne, men det er som eksempel, og ikke anmeldende på nogen måde.

JJ stil er meget pragmatisk på friluftsområdet, og det er noget der ringer sandt i mit hovedet, og taler til min egen filosofi, som lidt groft sagt er ”keep it simple”, på godt nydansk, her er hans 343 (three for three) regel et godt eksempel. 343 er den enkle tanke, at starte med at sænke vægten på de ”store” ting i udrustningen teltsystem, sovesystem og rygsæk. Hvis du kan holde disse tre emner under 3 kilo, så er du godt på vej til at lette din udrustningsvægt, og dermed i JJ terminologi og livsanskuelse, på vej mod en bedre vandre oplevelse. Reglen er simpel nok og skal forstås som, hvis dit telt, liggeunderlag og sovepose vejer 2 kilo, ja så kan din rygsæk veje 1 kilo.

Her vil mange traditionelle vandrere allerede være udfordret, da deres tykke polyester, mange lommer, et utal af påspændings muligheder, tykt polstrede hoftebælte, 90+ liters volume, 30+ kilos bæreevne, indbygget regnslags rygsæk ofte vejer 3 kilo eller mere uden de har puttet noget i den endnu. Her kommer JJ’s pragmatiske budskab igen i spil, da reglen ikke er et absolut krav, men mere et mål, så hvis dit udgangspunkt for de tre store er 9 kilo, ja så kan du vinde meget ved feks. at investere i et letvægtstelt, eller en ny lettere rygsæk, når disse alligevel står foran udskiftning.

343 reglen kan selvfølgelig ikke stå alene, og bogens mange råd om at lette oppakningen skal ses i en holistisk helhed. Selvfølgelig giver det ikke mening, at proppe 25+ kilo ned i en rammeløs, letvægtsrygsæk med en volume på 50 liter. JJ er meget vidende om at intet erstatter sund fornuft og personlig sikkerhed.

Bogen er ikke revolutionerende, men det er heller ikke JJ’s tanke, den er enkel og letlæselig, og med et budskab til de fleste, og jeg vil vove påstanden, at hvis du er typen der kan finde på, at drage ud i naturen med dit hjem på ryggen i flere dage ad gangen, så er der også et godt råd til dig, gemt et sted i de 190 sider.


Til bogen hører hjemmesiden www.smarterbackpacking.com , hvor køb af bogen giver adgang til opdateringer, og andet bestemt nyttefuld information.


Jeg kan sagtens anbefale den.

Hilsen
Niels

2 thoughts on “Boganmeldelse ‘Smarter Backpacking’ af Jörgen Johansson

  1. waka says:

    Kunne ikke være mere enig – og det er forfriskende at læse en europæers syn på tingene. Jeg skal sku ikke ikke til Skotland om efteråret med en tarp og en “quilt sovepose” 🙂

    Like

  2. Niels says:

    Jeg ser nu ikke noget problem i, at tage en quilt med til Skotland eller andre bjerg/fjeld områder, så længe den er varm nok til årstiden. En quilt er faktisk min foretrukne sovepose efterhånden, og koblet med et godt underlag og en bivibag, så holdt det mig varm under min sidste vintertur. Men enig på tarp fronten, ikke om jeg ville sove i tarp, med et myggehelvede omkring mig.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: